Oslo, Norway
59° / 60° N
Follow us

Hva er Project Magi

Prosjektet handler om å lage søk mer som ChatGPT, der du har en dialog rundt det du søker svar på. Det ble visstnok lansert i det stille i mai, til rundt 1 million brukere i USA, og skal i løpet av året økes til 30 millioner.

Helt konkret hvordan det blir å fungere vet vi ikke helt, men at dette er noe som prioriteres høyt i Google er helt klart. Spesielt når man vet at Samsung har vurdert å erstatte Google med Bing, noe som har en markedsverdi på 3 tusen millioner dollar.

Et tenkt scenario

Selv om vi ikke helt vet hvordan dette blir å fungere, er kongstanken til Google å bruke AI til å hjelpe deg, og Google Pay til å gjennomføre kjøpet.

Så la oss leke med et scenario der jeg ønsker å komme i form.

Meg: Jeg har lyst å begynne å løpe og komme i form. Trenger treningsprogram og løpesko.

Google: Her er et treningsprogram for nybegynnere, og her er noen forslag på løpesko i størrelse 42, som har høy kundetilfredshet.

Meg: Flott. Lag en Google Sheet til meg med alle treningsøktene, og legg dem inn i kalenderen min. Jeg tar de grønne skoene.

Google: Ok, da er de bestilt i størrelse 42. De blir levert i Drøbak i morgen.

I dette eksemplet er noen ting å se nærmere på. Det første er at hele kundereisen foregår på Google. Også selve kjøpet. Ergo er jeg ikke engang innom nettsiden jeg kjøper fra, og jeg vil muligens knapt huske om det er fra XXL, Sport1 eller en annen aktør.

En annen viktig ting er at Google skal kombinere AI med kunnskap den vet om deg, slik at søket blir personalisert. I dette tenkte scenarioet vet Google at jeg bruker skostørrelse 42.

Det tredje er integrasjonene, der Google kan samhandle med din kalender, Google Sheet osv og ta en rolle utover det å være en søkemotor. Det blir virkelig en assistent i ditt liv.

Hva betyr dette for min merkevare

Hvis Project Magi ender opp med at “Google blir hele internett”, og ikke sender trafikk til nettsider, er det skummelt på flere måter. Det ene er at det siste verdenssamfunnet trenger mer av nå er at et enkelt selskap får enda mer makt.

Men hvis vi tar på oss marketing-hatten, så er det også bekymringsverdig hvis besøkstall til nettsiden din dropper drastisk.

Det er dog noen argumenter for at det ikke er så skummelt. Flere påpeker at dette betyr at Google vil øke i bruk, og de vil fortsatt sende masse trafikk til nettsider. Så selv om de i prosent beholder mer i sitt økosystem, så vil den økte bruken totalt sett resultere i flere klikk til eksterne sider. Google er også ute og poengterer at de år for år alltid har økt antall klikk til eksterne sider.

Men ja, dette er bekymringsverdig og kan være en game changer for selskaper der organisk trafikk er viktig. Og kanskje enda viktigere for selskaper som selger produkter via internett.

Lojalitet over tid

I mitt eksempel over er det mulig at jeg ikke får med meg hvilket selskap jeg kjøper skoene fra. Men jeg får dem jo hjem i posten, og selskapet jeg bestiller fra får jo mine data. Så det å jobbe strategisk med lojalitetsprogrammer kan muligens bli enda viktigere når færre besøker nettsiden din.

Hva skjer nå

Det vet vi ikke. Vi bare vet at Project Magi er i full sving, og at dette er noe som prioriteres høyt i Google. Når det kommer til oss her i Norge, og hvordan det vil fungere i din bransje, vet vi heller ikke.

Men Google har indeksert hele internett, de har en avansert dialogbasert språkmodell, og de har en rigg for betaling.

Så mens detaljene er uklare, er en ting sikkert: Store endringer kommer.

Nyheter/Artikler