Oslo, Norway
59° / 60° N
Follow us

Om Minitrender

Som reklame- og digitalbyrå er vi opptatt av trender. Vinnerne i dagens og fremtidens markeder er nemlig de som kjenner kundene sine best, og da må man forstå den verden kundene lever livene sine i. Disse trendene legger vi ut forløpende her på nettsiden. I tillegg samler vi de største og viktigste trendene i vår egen trendrapport på høsten, og inviterer til frokostseminar der vi presenterer våre tanker rundt dette. Legg deg til nyhetsbrevet for å holde deg oppdatert.

Bekjemper betennelsestilstander

Antiinflammatorisk kosthold er funnet opp av den amerikanske legen dr. Andrew Weil og er et kosthold som beror på oppfattelsen av at bestemte matvarer forårsaker eller bekjemper betennelsestilstander i kroppen. Han mener at en usunn livsstil gir en kronisk betennelsestilstand i kroppen som går utover både den fysiske og psykiske helsen og påvirker immunforsvaret negativt.

Dr. Weil har utviklet en alternativ kostholdspyramide som beskriver de 16 mest betennelsesdempende matvaregruppene som han mener kostholdet bør bestå av. Øverst i pyramidens spiss er sjokolade og rødvin, som hører til betennelsesdempende matvarer, men som samtidig er dem man skal ha minst av. Nederst i den bredeste delen av pyramiden finnes grønnsaker og frukt, som er det man skal ha mest av. I midten ligger sunne fettkilder, fisk, soyaprodukter og proteinkilder som egg, lyst kjøtt og ost. Omvendt er matvarer som virker inflammatoriske, altså betennelsesfremmende, for eksempel sukker og usunt fett.

Tilnærmingen er at dette ikke er en slankekur, selv om man selvfølgelig kan gå ned i vekt fordi man begynner å spise sunnere. Det er et kosthold som først og fremst fokuserer på at det gir velvære og bedre helse.

Som reklame- og digitalbyrå er det viktig for oss å forstå hva som driver mennesker og hvilke trender som er på vei frem.
Som reklame- og digitalbyrå er det viktig for oss å forstå hva som driver mennesker og hvilke trender som er på vei frem.

Danmark, så Sverige og nå Norge

Mange trender innen mat og drikke kommer ofte til Danmark før de kommer hit til oss i Norge. Det samme gjelder antiinflammatorisk livsstil.

I 2016 utga den danske kostholds- og treningsekspert Louise Bruun og legen Jerk Langer boken 21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost og Anne Larsen utga Den anti-inflammatoriske kogebog i 2018.

Sverige kom like etter. Maria Borelius er en kjent svensk vitenskapsjournalist som gjennom selv å endre til en antiinflammatorisk livsstil har inspirert mange med sin bok Helserevolusjonen. Den er kjøpt av 80 000 svensker og ble gitt ut i Norge i 2019. Senere har hun også kommet med oppfølgeren Bliss som kom nå i 2020.

Første uken i januar i år kom norske Berit Nordstrand med boken Omstart som gir leserne en 30 dagers antiinflammatorisk kostholdsplan med mat som medisin. Også kan det diskuteres om egentlig Island var helt først av de nordiske landene i 2009 med Thorbjorg Hafsteinsdottir sin bok 10 år yngre på 10 uker som bygger på de samme prinsippene.

Noe nytt?

Å spise mer frukt & grønt og mindre sukker er for så vidt ikke noe nytt. Sukker har lenge vært en helsefiende og vi ser at vi også har endret vaner. De siste 18 årene har vi i gjennomsnitt redusert sukkermengden med 19 kilo i året. Det har også vært fokus på en helhetlig tilnærming til helse og at det ikke lenger er snakk om kun å være slank. Vi er opptatt av vår psykiske helse og har vel alle lastet ned en mindfullness- eller meditasjons app.

Så vi vil ikke kalle det noe revolusjonerende nytt, men deler da det er fint å ha fått med seg hva antiinflammatorisk livsstil handler om, og for en del vil det ligge muligheter her i forhold til hvordan man kommuniserer sunnhet og helse.

Fakta

Hva betyr antiinflammatorisk?

Inflammasjon er en form for betennelse som opptrer i kroppen. Enkelte forskere forklarer det som en indre ild fordi man kan se temperaturstigninger i betente deler av kroppen. Immunforsvaret skal i utgangspunktet takle angrep på kroppen, men inflammasjon er et problem når det blir kronisk og tærer på immunforsvaret.

Antiinflammatorisk mat og livsstil hjelper til med å bremse en kronisk tilstand - kost, trening, følelser og klassiske helsetips.

Mat man bør spise

Spis mat som hemmer betennelser, altså naturlige råvarer og ingen bearbeidede råvarer. Spis sunt omega-3 fra fisk og nøtter hver dag, pluss probiotika i form av tilskudd eller fermenterte grønnsaker. Og frukt og grønt med mye farge (søtpotet,spinat, kål, blåbær, tyttebær mm). I tillegg er det viktig å få ned sukkerinntaket. Skån kroppen mot sukker hver eneste dag dag.

Hvordan man bør leve

  • Bevegelse. Unn deg selv mosjon hver dag.
  • Stillhet. Unn deg selv fred, ro og bevisst hvile hver dag.
  • Søk etter indre ro. Vær nysgjerrig på hvor du finner den. La deg forundre over hva livet og verden har å by på.

Relaterte artikler