Oslo, Norway
59° / 60° N
Follow us

Staycation er et sammensatt begrep av ordene «stay» og «vacation». Ordet blomstret under finanskrisen i 2008, da de fleste ikke fikk råd til utlandsferie. Lommeboka ble tynnere og tynnere, og man så ingen annen løsning enn å ta ferien hjemme. Etter finanskrisen ble Staycation en trend over hele verden. Det ble plutselig populært å utforske egen by, overnatte på lokale hoteller og senke skuldrene på en annen måte enn før. Denne typen ferie handler om å leve i nuet, og komme i kontakt med nærområder sammen med venner og familie.

Kanskje vi ikke trenger å peke vingene mot klart vann og endeløse strender for å kjenne hvor deilig en ferie kan være. Vi trenger heller ikke å telle mil i en trang bil langs norskekysten, selv om alle vennene våre kommer til å mate feeden med familiebilder fra hvert utsiktspunkt. En Staycation beveger ferien i slow motion, og gir oss mer tid til å bli kjent med omgivelsene våre.

Listen er lang over fordeler med å feriere hjemme. Ikke bare sparer du penger du ville brukt på taxi, flybilletter, solsenger, all-inclusive for hele familien og et litt for høyt isbudsjett. Du sparer også tid. Tid til å bestille turen, pakke, stresse, planlegge og reise. Dette er verdifull tid som kan brukes til å bli kjent med byen sin og oppleve hva den har å by på. Det er lett å glemme hvor kjedelig det kan være å sole seg ved bassenget på Kreta 10 dager på rad. Det er også lett å glemme verdien i å kunne ta beina fatt og ha gåavstand til et yrende ferieliv. Vi kan traske oss gjennom de grønne skogene og ha piknik i parker vi ikke visste at fantes. Hva med å besøke museer, strender, restauranter, utstillinger eller ha en spadag hjemme kombinert med matlaging? Eller hva med å booke en overnatting på hotellet i nærområdet og starte helgen med en luksuriøs hotellfrokost? Ingenting er som en langstrakt buffet et steinkasthjemmefra.

Staycation er kanskje mer relevant nå enn noen gang. Korona har avlyst reiseplanene våre, og vi står fast på bakken i egen bakgård. Viruset spiste opp mulighetene vi hadde for å nyte sommeren 2020 fra en gresk øy med solbrune ben. Det er nå vi kan velge å se verdien i å sprade barbent rundt i hagen, og ikke stresse med å rekke noe som helst. Tiden er inne for å lade batteriene fra terrassen og få feriefølelsen under huden.

Relaterte artikler